Păr pubian alb – patru cauze posibile
Părul pubian alb este, probabil, rezultatul procesului de îmbătrînire, dar ar putea indica şi probleme mai grave.
1. Îmbătrînirea. Pe măsură ce oamenii îmbătrînesc, pielea lor produce mai puțin melanină (pigmentul care conferă culoare pielii și părului). Foliculii încep să moară și în păr este mai puțin melanină, culoarea părului se estompează spre argintiu, gri sau alb. Acest proces se întîmplă cu părul de pe tot corpul, inclusiv cu părul pubian. În unele cazuri, părul poate deveni alb la o vîrstă prematură, inclusiv în regiunea pubiană. Cauze: fumatul, stresul, moştenirea genetică.
2. Piedra alb. Este o infecție fungică a firului de păr, cauzată de ciuperca trichomycosis, care acoperă părul cu o substanță albă. Poate afecta orice păr de pe corp, inclusiv sprîncenele, genele, mustaţa, barba și părul pubian. Rareori apare în părul de pe cap. Piedra alb începe chiar sub firul de păr și crește în noduli care se agață de păr, dîndu-i un aspect alb. Nodulii se pot simți pietroși și pot cauza slăbirea părului și ruperea acestuia. Piedra alb este rară și, cel mai adesea, afectează femeile tinere care trăiesc în zone climatice temperate și tropicale. Cu toate acestea, poate afecta pe oricine, indiferent de vîrstă sau sex.
Bărbierirea zonei afectate este cel mai eficient remediu. Nu e indicat să se folosească o cremă antifungică pentru a trata infecția. Cineva care are piedra alb severă sau persistentă poate avea nevoie de medicamente antifungice orale în plus față de alte tratamente.
3. Păduchi pubieni. Sînt insecte parazitare care afectează în primul rînd părul din regiunea pubiană, dar şi din alte zone ale corpului, cum ar fi genele. Păduchii pubieni (păduchi laţi, lăţei), de culoare gri-alburie, pot face ca părul pubian să pară alb. Ouăle acestor paraziți transmiși pe cale sexuală au un aspect galben-alb.
Alte simptome care pot indica o infecţie cu păduchi laţi: mîncărime, răni de la ciupiturile insectelor. Se recomandă tratarea zonei afectate cu un medicament care conține permetrin. Majoritatea infecțiilor necesită doar un tratament. Se spală cu atenție lenjeria de pat, lenjeria de corp și costumele de baie.
4. Vitiligo. Este o boală care provoacă pierderea neuniformă a culorii pielii. Poate afecta pielea sau părul de oriunde de pe corp, inclusiv părul pubian. Vitiligo apare atunci cînd părțile din piele care produc melanină mor sau nu mai produc melanină. În mod normal, începe în zonele cele mai expuse la soare, deci este neobișnuit ca boala să apară mai întîi în părul pubian. Poate debuta la orice vîrstă, dar apare adesea înainte de vîrsta de 20 de ani și poate afecta atît bărbații, cît și femeile.
Cauzele nu sînt sigure. Cu toate acestea, se crede că există o componentă genetică, deoarece persoanele cu rude care au această afecțiune au mai multe șanse să o dezvolte. Unii cercetători cred că vitiligo ar putea fi cauzată de o afecțiune autoimună care atacă pielea, sau un eveniment, cum ar fi o arsură severă sau expunerea la anumite substanțe chimice. Pentru a diagnostica vitiligo, e nevoie de biopsie cutanată şi teste de sînge, plus un examen fizic. Deși nu există niciun tratament cunoscut, unele terapii pot încetini progresia afecţiunii vitiligo.
Cînd trebuie să mergi la doctor?
Persoanele al căror păr pubian devine brusc alb trebuie să meargă la medic pentru a exclude alte cauze decît îmbătrînirea. Cine are simptome de păduchi pubieni ar trebui să meargă la medic cît mai curînd posibil. La fel şi persoanele cu piedra alb sau vitiligo.
Tratament și perspective
Tratamentul pentru părul pubian alb depinde de cauza acestuia. Nu există tratament pentru părul pubian alb provocat de îmbătrînire și nici nu este posibil să fie prevenit.
Cu toate acestea, renunțarea la fumat și evitarea stresului pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrînire. Persoanele cu altă cauză a părului pubian alb ar trebui să urmeze planul de tratament prescris de medic.
Sursa: medicalnewstoday.com
Comentariile sunt închise.