BoliNutrienţiSănătatea familiei

12 beneficii surprinzătoare ale probioticelor

Toată lumea ştie că probioticele sînt bune pentru sănătate. Dar, recent, au fost descoperite 12 beneficii cu adevărat surprinzătoare ale acestor antibiotice naturale.
1. Fericire. În cadrul unui studiu, 20 de subiecţi au primit probiotice şi 20 un placebo, timp de 4 săptămîni. Probioticele au redus semnificativ gîndurile negative asociate cu tristeţea. Efectul pozitiv a inhibat gîndurile agresive.
2. Depresie. Persoanele cu depresie şi-au îmbunătăţit semnificativ starea de spirit luînd un probiotic, spre deosebire de cele care au primit placebo. Un al doilea studiu a constatat că o lună  de suplimente cu probiotice a ameliorat depresia şi furia.
3. Anxietate şi stres. Acelaşi studiu a constatat o îmbunătăţire semnificativă a stărilor celor anxioşi. Un studiu pe persoane cu sindrom de oboseală cronică a constatat că probioticele au redus semnificativ scorurile de anxietate. În comparaţie cu placebo, la persoanele sănătoase, probioticele au redus nivelurile de cortizol, hormonul stresului.
4. ADHD şi autism. Una dintre descoperirile cele mai surprinzătoare despre probiotice este că acestea pot reduce riscul de ADHD şi autism. Într-un studiu dublu-orb, 75 de femei gravide au primit probiotice sau placebo, cu 4 săptămîni înainte de termenul naşterii. Tratamentul a continuat cu probiotice la mamele care alăptează, timp de 6 luni. Copiii au luat şi ei probiotice timp de 13 ani. 17,1% dintre copiii din grupul placebo au dezvoltat ADHD sau Asperger. Niciun copil din grupul de probiotice nu a avut aceste probleme. Diferenţa dintre cele două grupuri a fost semnificativă.
5. Colici. Probioticele previn colicile. Un studiu pe 589 de copii, timp de 90 de zile, a constatat că micuţii care au primit probiotice au plîns numai 38 de minute pe zi, ceilalţi 71 de minute.
6. Constipaţie şi diaree. Probioticele tratează diareea, efect secundar al antibioticelor. Mai puţin cunoscut este faptul că probioticele pot combate şi diareea şi constipaţia din alte cauze.
7. Alergii. Mai multe tipuri de studii dublu-orb au arătat că probioticele ameliorează simptomele de febra fînului. Atunci cînd femeile însărcinate au luat suplimente cu probiotice şi au dat şi copiilor pînă la vîrsta de 6 ani, copiiii au fost mult mai puţin susceptibili de a suferi de eczeme şi alergii. Probioticele pot şi să inverseze alergiile la lapte ale sugarilor. raceala
8. Răceală şi gripă. Probioticele combat răcelile. Elevii aflaţi sub stresul examenelor au suferit mai puţine răceli sau gripă atunci cînd au luat probiotice, faţă de elevii care au luat un placebo. Probioticele ajută de asemenea la o recuperare mai rapidă după infecţii respiratorii.
9. Artrită. O altă descoperire surprinzătoare despre probiotice este că acestea ar putea ajuta în artrită. 45 de adulţi cu artrită reumatoidă au primit fie probiotice, fie placebo, pe lîngă medicamente lor pentru artrită, timp de 60 de zile, într-un studiu dublu-orb. Cei cu probiotice s-au plîns de mai puţine dureri. De asemenea, ei au fost în stare să meargă 5 km şi să-şi îndeplinească activităţile de zi cu zi fără probleme.
10. Diabet. Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că probioticele pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 1. În comparaţie cu nou-născuţii care nu au primit probiotice, bebeluşii predispuşi genetic la diabet zaharat de tip 1 şi care au primit probiotice în primele 27 de zile de viaţă au prezentat un risc mai mic cu 60% de autoimunitate insulară, precursor al diabetului zaharat de tip 1.
11. Sănătatea dentară. Un studiu recent a constatat că probioticele combat periodontita, infecţie care distruge ţesutul şi oasele care susţin dinţii. Cercetarea a constatat, de asemenea, că probioticele pot preveni apariţia cariilor. Alt studiu a constatat că probioticele luate timp de 7 luni au condus la scăderea riscului de carii cu 49%, la copii, comparativ cu placebo. Un al doilea studiu a constatat că suplimentarea cu probiotice pe parcursul ultimei luni de sarcină şi administrarea la sugari în primul an de viaţă au redus numărul cariilor apărute la vîrsta de 9 ani.
12. Pierderea în greutate.  În cadrul studiului, 77 de copii obezi au urmat o dietă cu puţine calorii şi un program de activitate fizică, însă doar jumătate dintre ei au primit un supliment de probitic sau prebiotic. După o lună, copiii cu probiotice au slăbit mai mult şi şi-au redus indicele de masă corporală. Ei au prezentat, de asemenea, reduceri semnificative ale stresului oxidativ, colesterolului total şi a celui nociv lor.

Sursa: wisemindhealthybody.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.