Igiena locuinţeiRemediiSănătatea familieiUtile

13 utilizări neobişnuite ale săpunului

Puţini oameni îşi dau seama că utilizările săpunului merg dincolo de spălarea mîinilor.

123_2305_large1. Contra dăunătorilor din grădină. În loc de substanţe scumpe, chimice şi care trebuie aplicate după fiecare ploaie sau chiar după rouă, puteţi folosi săpun pentru a alunga animalele care strică legumele. Tot ce trebuie să faceţi este să tăiaţi un săpun în cuburi şi apoi să le înfăşuraţi în nişte bucăţi de pînză. Înfigeţi-le în ţăruşi şi plasaţi ţăruşii în mod strategic în grădină. Poate doriţi să împrăştiaţi şi cîteva bucăţi mici de săpun pe pămînt. Adesea, trucul funcţionează pentru un an întreg.

2. Contra funinginii. Funinginea care se dezvoltă pe fundul oalei în care gătiţi în aer liber (ceaun) poate fi dificilă dacă nu imposibil de curăţat. Pentru a preveni această problemă, frecaţi pur şi simplu cu săpun fundul cratiţei înainte de a o aşeza peste flacăra deschisă. Săpunul ajută la curăţarea infinit mai uşoară a vasului, deoarece împiedică acumularea de funingine.

3. Contra murdăriei de sub unghii. O modalitate bună de a evita acumularea murdăriei sub unghii atunci cînd grădinăriţi, e să zgîriaţi cu unghiile o bucată de săpun. Murdăria nu va mai intra sub unghii, iar de săpun vă puteţi spăla cu uşurinţă.

4. Contra insectelor. Puteţi folosi săpun pentru a ţine departe insectele de plante. Adăugaţi o felie de săpun într-un recipient cu apă şi amestecaţi pînă la spumă. Plasaţi soluţia într-o sticlă cu pulverizator şi stropiţi partea inferioară a frunzelor.

5. Contra mirosului din pantofi. Dacă aveţi pantofi murdari, indiferent dacă sînt pantofi de tenis, cizme sau altceva, tot ce trebuie să faceţi este să plasaţi un săpun în ele şi să îl lăsaţi acolo peste noapte. Dimineaţa, mirosul rău va dispărea, în schimb, pantofii vor avea o aromă proaspătă.bar-soap-hacks-feature

6. Contra mirosurilor din haine. Pentru a vă menţine îmbrăcămintea proaspătă şi în stare bună, plasaţi săpunuri în sertare, dulapuri şi oriunde depozitaţi îmbrăcăminte. Acesta va preveni mirosurile murdare şi va respinge insectele (molii).

7. Contra muşcăturilor de insecte. Dacă vă torturează ţînţarii, umeziţi un săpun şi apoi frecaţi cu el pielea în zonele cu înţepături. Vă veţi uşura mîncărimile.

8. Contra petelor de pe haine. Puteţi elimina petele extrem de încăpăţînate de pe îmbrăcăminte folosind un săpun. Petele de sînge răspund foarte bine la tratamentul prealabil cu săpun. Tot ce trebuie să faceţi este să frecaţi ţesătura cu săpun şi să clătiţi cu apă rece. Repetaţi, dacă este necesar. Acest lucru va funcţiona chiar şi pentru acele pete de iarbă şi murdărie care nu ies cu înălbitor. Pur şi simplu udaţi săpunul, frecaţi-l pentru cîteva secunde şi pata a dispărut.

9. Contra puricilor. Adăugaţi o felie de săpun într-un castron cu apă şi puneţi-l sub o lumină. Plasaţi-l în zona din acasă unde s-au aciuat puricii. Trucul va atrage puricii în apă şi aceştia se vor îneca.

10. Pentru a coase mai uşor. Atunci cînd trebuie să coaseţi anumite tipuri de țesături mai dure, puteți să vă uşuraţi sarcina înfigînd acul în săpun înainte de a-l folosi.

11. Pentru a repara un fermoar. Dacă aveți un fermoar blocat, îl puteți rezolva prin alunecarea unui săpun în sus și în jos prin fermoar.

12. Pentru marcarea unui tiv. Majoritatea oamenilor folosesc creta pentru a marca un tiv, dar urmele pot fi dificil de spălat. Folosiți o bucată de săpun pentru a trage linia, se spală ușor.

13. Pentru a slăbi un inel prea strîns. Dacă degetele se umflă, eliminarea verighetei pare imposibilă. Data viitoare cînd vi se întîmplă, frecați degetul cu săpun și apoi spălați, inelul va aluneca imediat.

Sursa: naturallivingideas.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.