7 motive să bei mai des suc de sfeclă roşie
Sfecla este un aliment cu efecte uimitoare asupra minţii şi corpului. Mai multă sfeclă în alimentaţie înseamnă creşterea longevităţii, pierdere în greutate, prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cancerul, şi chiar o viaţă sexuală mai bună.
1. Stimulează pierderea în greutate. Sfecla vă ajută să vă detoxifaţi şi să scăpaţi de kilograme, pentru că nu conţine grăsimi şi e o sursă bună de fibre dietetice, jumătate solubile şi jumătate insolubile. Aceste două tipuri ajută la combaterea grăsimilor prin menţinerea unei funcţii intestinale adecvate şi scăderea nivelului de colesterol. Sfecla este bogată în magneziu, un mineral care susţine funcţionarea optimă a nervilor şi a muşchilor, benefică pentru scăderea în greutate. Un studiu din 2011 a constatat că nivelurile ridicate de magneziu au condus la niveluri mai ridicate de testosteron, un hormon care promovează pierderea ţesutului adipos şi creşterea muşchilor. Din moment ce muşchiu ard mai multe calorii decît grăsimea, menţinerea sau construirea muşchilor poate ajuta la reducerea kilogramelor. În plus, sfecla conţine fitonutrienţi cunoscuţi sub numele de betalaine – betanină şi vulgaxantină – care sînt eficienţi în reducerea inflamaţiei şi aprovizionarea cu antioxidanţi. Betalainele sprijină detoxifierea, care poate contribui la scăderea în greutate.
2. Sporeşte forţa fizică. Sucul de sfeclă poate fi valoros dacă doriţi să vă creşteţi rezistenţa în timpul antrenamentului. Studiile anterioare au descoperit că persoanele care au băut suc de sfeclă înainte de antrenament au făcut cu pînă la 16% mai multe exerciţii fizice. Cercetătorii consideră că nitraţii din sfeclă, care se transformă în oxid nitric, reduc consumul de oxigen al exerciţiilor de intensitate redusă, în timp ce sporesc rezistenţa la exerciţiile de intensitate ridicată. Cu alte cuvinte, alimente bogate în nitraţi pot creşte rezistenţa la efort.
3. Îmbunătăţeşte digestia. Sfecla roşie a fost legată de îmbunătăţirea digestiei prin antrenarea nervilor din intestine şi sporirea capacităţii organismului de a digera alimente. O ceaşcă de sfeclă conţine 3,4 grame de fibre, ceea ce face ca leguma să fie o bună sursă de fibre. Fibrele ajung pînă la colon, unde hrănesc bacteriile intestinale prietenoase sau se adaugă în scaun.
4. Îmbunătăţeşte sănătatea sexuală. Sfecla a fost etichetată drept „Viagra naturală” datorită conţinutului de nitraţi. Aportul de sfeclă creşte concentraţia de oxid nitric, care dilată vasele de sînge şi creşte circulaţia în zona penisului. Acest lucru duce la erecţii mai bune pentru bărbaţi în timpul actului sexual şi îi ajută să reziste mai mult în pat.
5. Reduce tensiunea arterială. Sucul de sfeclă poate reduce în mod eficient tensiunea arterială la bărbaţi. Într-un studiu publicat în Nutrition, bărbaţii şi femeile care au băut jumătate de litru de suc de sfeclă şi mere (3:1), au avut o tensiune sistolică mai mică, şase ore mai tîrziu. La bărbaţi, s-a constatat o reducere de aproximativ 4,7 puncte în rîndul celor care au băut suc de sfeclă roşie, faţă de placebo. Cercetătorii consideră că acest conţinut ridicat de nitrat al sfeclei produce aceste efecte sănătoase asupra inimii. Organismul transformă nitraţii în oxid nitric. Oxidul de azot relaxează apoi vasele de sînge şi creşte oxigenul şi fluxul de sînge, prin urmare, scad tensiunea arterială.
6. Stopează cancerul. Fitonutrienţii din sfeclă s-au dovedit a avea acţiune preventivă împotriva cancerului. Studiile pe animale au arătat că sfecla inhibă dezvoltarea carcinogenă şi creşte producţia de celule imune şi enzime ale corpului, care ajută la stoparea cancerului. Un studiu din 2013 a constatat că extractul de sfeclă a redus formarea tumorilor, atunci cînd a fost adăugat în apa de băut. Un studiu publicat în revista australiană International Clinical Nutrition Review a susţinut că un bărbat în vîrstă de 50 de ani a scăpat de tumoră pulmonară, după ce a consumat sfeclă roşie. După şase săptămîni, tumoarea a dispărut, iar patru luni mai tîrziu, omul a recuperat peste 20 de kilograme.
7. Îmbunătăţeşte sănătatea creierului. Sfecla poate încetini efectele demenţei şi boala Alzheimer. Sucul de sfeclă creşte fluxul de sînge către creierul vîrstnicilor, care poate lupta astfel împotriva progresiei demenţei, potrivit unui studiu din 2010. O dietă cu conţinut ridicat de nitraţi a condus la o creştere a fluxului sanguin către materia albă a lobilor frontali – zonele creierului legate de tulburări cognitive şi demenţă. Acidul folic din sfecla roşie poate ajuta la protejarea împotriva Alzheimer prin prevenirea deteriorării zoneloor hipocampului pe care creierul le-a dedicat memoriei şi învăţării. Într-un studiu pe animale, şoarecii cu plachete asemănătoare cu Alzheimer în creier care au fost hrăniţi cu o dietă care conţinea o cantitate normală de acid folic au avut mai multe celule cerebrale în hipocampus, comparativ cu omologii lor cu deficit de acid folic. Cercetătorii susţin că nivelurile ridicate de homocisteină din creier pot deteriora ADN-ul celulelor nervoase din creier. Acidul folic se crede că ajută la protejarea creierului, permiţînd celulelor nervoase să repare această leziune a ADN-ului.
Atenţie! Este important să discutaţi cu medicul înainte de a înlocui medicamentele cu sfeclă.
Sursa: medicaldaily.com
Comentariile sunt închise.