AlimenteDecembrieNutriţie

Moarea, leacul din butoi

Pe tot parcursul iernii murăturile asortează mîncarea, iar pe perioada postului, nu mai vorbim, aproape că nu lipsesc de la fiecare masă. Murăturile sînt gustoase, ieftine şi foarte sănătoase. Nu îngraşă, şi, pe deasupra, prin ingredientele pe care le conţin, ajută în diferite afecţiuni.

Cu o singură condiţie: murăturile să fie de casă. Dintre toate murăturile, varza e campioana sănătăţii, iar zeama rezultată din fermentare (moare) este un medicament incredibil.

Moarea – proprietăţi

  • În procesul natural de fermentaţie (nu cel industrial), care are loc în butoiul cu murături, culturile de bacterii transformă zaharurile din legume şi produc nenumărate substanţe benefice, nutritive şi aromate.
  • Probioticele, supranumite „bacterii prietenoase“, sînt la fel de eficiente ca antisepticele, ducînd la distrugerea bacteriilor periculoase care provoacă pneumonia.
  • Favorizează digestia mai ales după o masă bogată în carne şi grăsimi.
  • Luptă cu radicalii liberi, implicaţi în procesul de îmbătrînire al organismului.
  • E sursă de vitamina C în sezonul rece, cînd legumele şi fructele crude lipsesc de pe mesele noastre.maxresdefault
  • Contribuie la activarea metabolismului.
  • E bogată în microelemente şi săruri minerale, vitamina C, acid folic (mai ales în frunzele exterioare, de culoare verde), magneziu (restabileşte vitalitatea la persoanele suprasolicitate). Nutriţioniştii apreciază că, pentru unii bolnavi, varza murată este mai folositoare decît cea proaspătă, fiind mai bogată în vitaminele B1, B2, B3, B6 şi B9.
  • Varza murată este unicul produs alimentar vegetal care conţine vitamina B12, aliatul tinereţii.
  • Blochează dezvoltarea tumorilor, activînd enzimele care neutralizează substanţele cancerigene. Previne cancerul.
  • Nu-şi pierde calităţile în timpul preparării culinare. Mai mult, dacă este fiartă prin înăbuşire, ajută la vindecarea membranei mucoasei intestinale.

Recomandări

  • Astm bronşic. Să se consume zilnic salată din varză murată, ceapă şi usturoi.
  • Diabet. Se bea de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, cîte 1/3 pahar de moare, diluată cu apă, în părţi egale. După 7 zile de pauză, cura se repetă.
  • Parodontoză. Este indicat ca, de 6-8 ori pe zi, să se mestece bine cîte 3-4 linguri de varză murată tăiată mărunt.
  • Arsuri la stomac. Înainte de fiecare masă se mănîncă 2-3 linguri de varză murată.
  • Arsuri solare. Varza murată este de ajutor sub formă de comprese.
  • Febră. Dacă un copil mic are febră, se aplică pe tălpile lui cîte 2 linguri de varză murată tăiată mărunt, apoi se trag şosetele.
  • Mahmureală. Problema trece cu 3-4 cepe mari rase din care se face un terci şi se amestecă cu 3 pahare de moare, o lingură cu pastă de roşii, piper negru, sare şi zahăr după gust.
  • Răni, arsuri, lovituri şi inflamaţii. Locurile afectate se pansează cu terci din varză murată (obţinut prin zdrobire), pus între 2 straturi de tifon, care se schimbă de 2-3 ori pe zi. Dacă apare o senzaţie puternică de arsură, varza se dă prin puţină apă fiartă şi răcită.
  • Acnee. Se aplică frunze de varză murată. Compresa se ţine 25 de minute, apoi se spală pielea cu apă rece. Cura durează 1-2 luni.
  • Depresie. 1-2 pahare de zeamă de varză pe zi.
  • Dureri de cap. Se înveleşte varză murată în tifon şi se pune pe zonele de după pavilionul urechilor şi pe tîmple, apoi capul se leagă cu un prosop. La migrene dese şi insuportabile, se beau şi cîte 100 ml de moare, de trei ori pe zi.
  • Litiază biliară şi renală, giardioză. Se beau, timp de 2-3 săptămîni, cîte 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Dacă pietricele de la fiere sînt mici, se amestecă un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat şi suc de la 4 lămîi. Cu 24 de ore înainte de procedură nu se mănîncă nimic. Începînd de dimineaţă, se beau cîte 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Timp de 4-5 ore, organismul răspunde cu diaree, în timpul acesta, colecistul se curăţă de pietre. După procedură, timp de 2 săptămîni, se bea ceai din muşeţel şi fenicul. 1
  • Hemoroizi. Se beau 100 ml de moare încălzită, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Atunci cînd hemoroizii se asociază cu hemoragie, se bea cîte un pahar de 2-3 ori pe zi şi se mănîncă zilnic salată de varză proaspătă sau murată.
  • Avitaminoze şi astenie. Se amestecă un pahar de moare cu unul de suc de roşii, se adaugă 150 ml de apă plată, o lingură de miere de albine şi o lingură de suc de lămîie. Se bea cîte un pahar de 1-2 ori pe zi, între mese, pînă la îmbunătăţirea stării de sănătate.
  • Răguşeală şi dureri uscate în piept. Se amestecă părţi egale de moare şi apă plată. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.
  • Constipaţii. Se bea zeamă de varză dimineaţa, pe nemîncate. Se mai poate folosi şi amestecată cu o linguriţă de drojdie.
  • Diaree. Se consumă în părţi egale, cu suc de roşii proaspăt stors.
  • Boli de ficat. Se beau de trei ori pe zi, cîte 100 ml, între mese, timp de cîteva luni.
  • Gastrită. Se bea zilnic moare încălzită, înainte de mesele principale. Doza poate să crească treptat pînă la 2 pahare pe zi.
  • Hernie. O bucăţică de tifon împăturit se îmbibă cu moare, se pune pe locul cu problema, deasupra se aşază o felie de cartof crud, se apasă puţin şi se pansează. Compresele se ţin cîte 3 ore zilnic, iar tratamentul durează 1-3 luni.
  • Crăpăturile pielii, degerături, entorse, furuncule. Se pun frunze zdrobite.
  • Gripă aviară. Un om de ştiinţă corean a luat 13 pui infectaţi cu virusul gripei aviare, i-a hrănit cu varză murată şi, după o săptămînă, a descoperit că 11 dintre ei s-au însănătoşit. Experţii cred că bacteriile produse în timpul fermentaţiei au ajutat păsările să învingă virusul H5N1. N
  • Afrodisiac. Nutriţionistul croat Lejla Kazinic Kreho, specialit în probleme de erecţie, susţine că un consum de varză murată de două ori pe zi creşte potenţa, fiind mai eficient decît Viagra.

Precauţii la consumarea murăturilor trebuie să aibă doar persoanele care suferă de afecţiuni digestive, pentru că sînt acide şi pot acutiza ulcerele. De asemenea, hipertensivii trebuie să aibă grijă la murăturile sărate. Dacă suferiţi de hipertensiune arterială, retenţie de apă în corp, e mai bine să evitaţi moarea în mari cantităţi. De asemenea, potrivit medicilor, nu e recomandată persoanelor cu afecţiuni hepatice sau insuficienţă renală.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.