Investigaţii medicaleRemediiUtile

Clisma cu cafea are şi riscuri

O ceaşcă de cafea de dimineaţă este un must-have pentru cei care se bazează pe această licoare pentru a merge la baie. Acelaşi principiu pentru stimularea intestinelor funcţionează şi în cazul clismei cu cafea.

Clisma cu cafea e o tehnică de medicină alternativă, insuficient studiată. Poate avea efecte secundare, care adesea depăşesc beneficiile. Deşi clismele de cafea pot fi o opţiune pentru unele persoane care doresc să evite constipaţia, medicii nu le recomandă, de obicei.

Ce este clisma cu cafea?

Clisma este o procedură care implică introducerea de lichid în rect pentru a rezolva constipaţia sau ca pregătire pentru o procedură de investigare a intestinului. Clisma se poate face cu apă, ulei mineral sau apă cu o cantitate mică de săpun adăugată. Dar oamenii au încercat să folosească şi alte lichide. Clismele de cafea ar aduce beneficii unice pentru sănătate, dar poate fi destul de periculoasă dacă este utilizată incorect sau prea des.
Un compus din cafea numit cafestol palmitat se spune că ar stimula activitatea unei enzime numite glutation S-transferază, care deschide canalul biliar în ficat. Acest lucru ajută la eliberarea bilei pentru descompunerea alimentelor şi îmbunătăţirea digestiei.
Alte trei componente ale cafelei, teobromina, teofilina şi cafeina, se spune că lărgesc vasele sanguine şi canalul biliar, ceea ce stimulează fluxul biliar.

Dovezi pro şi contra

Un studiu publicat în Clinical Nutrition Research, în 2014, a studiat utilizarea clismelor cu cafea, ca tehnică de pregătire pentru endoscopia cu capsulă video, care permite unui medic să vadă porţiunile interioare ale intestinului. Cercetătorii au împărţit 34 de participanţi în două grupuri. Primul grup a primit o clismă cu cafea plus polietilen glicol, iar al doilea grup a primit doar polietilen glicol. Cercetătorii au descoperit că nu a existat nicio diferenţă între cele două grupuri în ceea ce priveşte vizibilitatea primei porţiuni a intestinului subţire. Cu toate acestea, medicii au constatat că vizibilitatea segmentelor de mijloc şi a celor inferioare a fost mai bună la participanţii cărora li s-a făcut clismă de cafea.

Un articol publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie detaliază un caz de inflamare a colonului şi rectului de la o femeie care a folosit clisme cu cafea. În vîrstă de 60 de ani, femeia a folosit un preparat tradiţional din 2 linguri de cafea prăjită şi măcinată, amestecate cu 1 litru de apă. După circa 24 de ore, a avut sîngerări rectale şi dureri.

Clismele cu cafea au cauzat, de asemenea, cazuri de deces din cauza dezechilibrelor electrolitice, precum şi infecţii bacteriene după clisme frecvente de cafea. Oamenii de ştiinţă au ajuns la următoarea concluzie: „clisma cu cafea nu are niciun beneficiu dovedit şi implică un risc considerabil de a provoca complicaţii nedorite”.

Riscuri

Abuzul de clisme cu cafea poate provoca pierderea unei cantităţi semnificative de electroliți, elemente importante pentru menținerea echilibrului fluidelor în organism. Mai pot apărea: iritații ale intestinelor, reacții alergice, răniri.
Pentru că nu se cunosc multe despre potențialele beneficii pe termen lung sau despre riscurile legate de clisma cu cafea, mulți medici recomandă clismă cu apă sau apă şi săpun.

Discutaţi cu un medic înainte de a încerca procedura cu cafea.

Terapia Gerson e renumită ca modalitate neconvenţională de detoxifiere a organismului prin clisme cu cafea.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns