Te-ai plictisit de apă? Iată 5 băuturi recomandate după antrenament!
Trebuie să bem multă apă după fiecare antrenament, dar apa poate deveni plictisitoare la gust. Vestea bună este că nu numai din apă putem recupera lichidele pierdute. Iată cinci băuturi care hidratează la fel de bine ca apa:
1. Lapte cu ciocolată. Conţine carbohidrați în cantitate dublă, comparativ cu versiunea simplă, ceea ce face ca această băutură să fie o alegere excelentă pentru recuperarea post-antrenament. Consumul de carbohidrați după exerciții recuperează mușchii prin înlocuirea glicogenului pierdut în timpul antrenamentului.
Pierderea prea multor electroliți prin transpirație poate provoca, de asemenea, o serie de simptome ca: oboseală, crampe musculare și confuzie mentală. Laptele cu ciocolată poate hidrata și completa principalii electroliți, cum ar fi potasiul, calciul și magneziul.
Studiile au constatat că laptele cu ciocolată este foarte benefic, în special pentru bicicliști, atleți de rezistență și alergători. Un studiu din 2010 a arătat că laptele cu ciocolată a îmbunătățit recuperarea și performanța ulterioară la cicliști mai eficient decît o băutură carbohidratată izocalorică. Un studiu din 2011 a constatat că laptele este mai eficient decît apa pentru combaterea deshidratării induse de exerciții fizice, la copii.
2. Apă de cocos. Apa de nucă de cocos are un conţinut ridicat de antioxidanți, nutrienți şi electroliți cum ar fi potasiul și magneziul. În 2012, un studiu a constatat că apa de cocos este la fel de benefică pentru recuperarea post-antrenament ca şi apa. Apa de nucă de cocos ar putea provoca balonare şi stomac deranjat. Pentru a evita această neplăcere, trebuie să vă hidratați încet.
Apa de nucă de cocos conține mai puțin sodiu decît băuturile sportivilor, ceea ce este esențial cînd aţi transpirat, după antrenamente mai ușoare.
3. Suc de cireşe. Bogat în antioxidanţi, ajută la reducerea inflamaţiei şi ajută la recuperarea şi funcţionarea muşchilor. Un studiu din 2010 a examinat alergătorii de maraton care au băut suc de cireșe, atît înainte cît și după cursă, și au concluzionat că sucul a contribuit la recuperarea mai rapidă a mușchilor, prin creșterea antioxidanților și scăderea inflamației și peroxidării lipidelor.
Un studiu din 2006 a arătat că sucul de cireșe nu numai că a redus afectarea mușchilor, dar a împiedicat în mod semnificativ pierderea forței, în comparație cu un placebo. Căutaţi versiunea neîndulcită.
4. Ceai negru și verde. Cercetările arată că ceaiul, verde sau negru, poate fi eficient în oxidarea grăsimilor (procesul în care grăsimile sînt sparte în molecule mai mici care se depozitează şi sînt folosite pentru energie) în timpul exerciţiilor aerobice şi recuperării post-antrenament. La fel ca la sucul de cireșe, nivelul ridicat de antioxidanți ai ceaiului ajută la reducerea durerii musculare și la recuperarea mai rapidă a puterii musculare.
Într-un studiu din 2010, sportivii de sex masculin au găsit multe beneficii ale consumului de ceai după ce au terminat sprinturile intensive. Sîngele lor a avut un nivel mai ridicat de antioxidanți și un nivel mai scăzut al cortizolului după aceste băuturi. Ceaiul a oferit, de asemenea, mai puțin DOMS (durere musculară cu debut întîrziat) pentru sportivi.
5. Bere. La fel ca băuturile sport, berea conține carbohidrați și electroliți. Studiile au concluzionat că o bere după exerciții fizice nu are efecte negative asupra hidratării. De fapt, persoanele care consumă bere moderat tind să fie mai active. S-a dovedit că berea slabă cu adaos de sodiu a înlocuit pierderea de lichide după antrenamentele intense de ciclism.
S-a demonstrat că berea fără alcool reduce inflamația post-antrenament la alergătorii sănătoși de sex masculin și diminuează incidența bolilor căilor respiratorii superioare. Moderarea este cheia. Prea mult alcool poate suprima sinteza proteinelor din sînge.
Sursa: healthline.com
Comentariile sunt închise.