Mame şi copiiŞtiriViaţă intimă

Poţi rămîne însărcinată cu o aspirină? Da, răspund cercetătorii

Infertilitatea afectează un număr mare de cupluri şi femei care încearcă să rămînă însărcinate. Noi cercetări sugerează că o doză mică de aspirină, luată în fiecare zi, poate creşte şansele de concepţie la femeile cu inflamaţie cronică.

Infertilitatea e definită ca incapacitatea de a concepe un copil după un an de activitate sexuală neprotejată. Afectează 1 din 8 cupluri din Statele Unite ale Americii, care au probleme fie la conceperea, fie la menţinerea unei sarcini. O treime din cazurile de infertilitate e atribuită partenerului de gen feminin. Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor raportează că 12% dintre americancele de vîrstă reproductivă nu pot rămîne însărcinate. Unele dintre aceste femei pot avea inflamaţii cronice, asociate cu infertilitatea, conform unor studii anterioare.

Noua cercetare, realizată de Institutul Naţional Eunice Kennedy Shriver, a investigat efectele dozelor mici de aspirină asupra ratelor sarcinii, pierderii sarcinii, naşterilor şi inflamaţiilor în timpul sarcinii.

Rezultatele, publicate în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, sugerează că o doză zilnică redusă de aspirină poate ajuta femeile care au pierdut anterior o sarcină să reuşească să aducă pe lume un copil.

Dr. Lindsey A. Sjaarda a examinat datele disponibile dintr-un studiu despre efectele aspirinei în gestaţie şi reproducere. Scopul iniţial al studiului a fost de a testa dacă o doză mică de aspirină pe zi ar putea preveni pierderea în continuare a sarcinii la femeile care au avut deja una sau două avorturi spontane.

Studiul s-a realizat pe 1.228 de femei sănătoase cu vîrste cuprinse între 18 şi 40 de ani, care încearcau să rămînă însărcinate, după ce anterior pierduseră una sau două sarcini.

Participantele au primit o doză zilnică de 81 de miligrame de aspirină timp de pînă la şase cicluri lunare, timp în care încercau să rămînă gravide. Femeile care au conceput cu succes pînă atunci au primit aspirină pe întreaga perioadă de gestaţie de 36 de săptămîni.

Sjaarda şi colegii săi au împărţit aceşti participanţi în trei subgrupuri, în funcţie de cît de multă proteină C reactivă (PCR) au avut în sînge. PCR este o proteină produsă de ficat, care creşte atunci cînd organismul are o inflamaţie.

Studiul a examinat un subgrup de femei care au avut un nivel scăzut de PRC (sub 0,70 miligrame pe litru de sînge), un nivel mediu (PCR între 0,70 şi 1,95 mg/l) şi un nivel ridicat (PCR peste 1,95 mg/l). Unele dintre aceste femei au primit aspirină, iar celelalte au primit un placebo.

Nu s-a găsit nicio diferenţă semnificativă între grupul cu aspirină şi grupul placebo, la femeile cu niveluri mici şi medii de PCR. În grupul cu PCR mare, femeile care au primit placebo au avut cea mai scăzută rată a natalităţii (44 %), în timp ce femeile care au luat o doză zilnică de aspirină au avut o rată de 59 % de feţi vii. Femeile cu un nivel ridicat al PCR au beneficiat cel mai mult de pe urma tratamentului cu aspirină. În cazul lor, tratamentul a dus la o creştere cu 35% la născuţi vii, faţă de grupul de control placebo.

În plus, cercetătorii au măsurat nivelul PCR la 8, 20 şi 36 de săptămîni de sarcină la femeile care au reuşit să rămînă gravide. În cazul lor, aspirina a redus semnificativ nivelul PCR.

Autorii au tras concluzia că sînt necesare mai multe studii pentru confirmarea concluziilor lor. Mai mult decît atît, cercetătorii trebuie să colecteze mai multe date, pentru a stabili modul în care inflamaţia este legată de fertilitate şi sarcină.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.