10 indicii că hormonii tăi au luat-o razna
Hormonii sînt mesageri chimici legați de funcțiile diferitelor organe ale corpului. Toți hormonii sînt în armonie perfectă unul cu altul într-un organism sănătos.
Cel mai mic dezechilibru în oricare dintre acești hormoni poate avea un efect major asupra sistemului endocrin global și poate provoca probleme grave de sănătate. Unele dintre organele și glandele cele mai importante responsabile pentru secreția de hormoni sînt: glandele tiroide, glandele pituitare, suprarenalele, pancreasul, testiculele și ovarele.
Iată cîteva dintre posibilele simptome ale dezechilibrului hormonal:
1. Menstruaţie neregulată. În mod ideal, fiecare femeie ar trebui să aibă un ciclu periodic, la 3 pînă la 5 săptămîni. Durata între două cicluri variază de la femeie la femeie. Cu toate acestea, dacă nu apare la acelaşi interval sau nu vine deloc cîteva luni, este un semn de dezechilibru hormonal. Este posibil ca organismul să nu producă hormoni sexuali feminini, estrogen sau progesteron sau ambele, în cantitatea necesară. Cu toate acestea, perioadele neregulate devin foarte frecvente atunci cînd ajungeți la perimenopauză, faza anterioară menopauzei. Termenele neregulate nu trebuie ignorate. Ar trebui să consultați medicul, deoarece una din consecinţe poate fi ovarul polichistic.
2. Probleme de somn. Dacă nu sunteți în stare să vă bucurați de somn sau aveți dificultăți în a adormi, acest lucru se poate datora faptului că organismul nu eliberează suficienţi hormoni progesteronici. Deficitul unui alt hormon, estrogenul, poate provoca transpirații nocturne și bufeuri care pot afecta somnul.
3. Acnee cronică. Producția excesivă de androgen face ca glandele uleioase să fie hiperactive. Mai mult, celulele pielii care conțin foliculi de păr sînt afectate datorită producției excesive de androgen. Cînd porii se înfundă din cauza androgenului excesiv, pot provoca acnee.
4. Memorie slabă. Blocarea creierului și pierderea temporară a memoriei sînt frecvente în cazul anumitor tipuri de dezechilibre hormonale şi pot dura cîteva secunde sau minute. Disfuncția glandei tiroide este motivul în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, există și alte cauze care pot provoca o memorie neclară, cum ar fi lipsa unui somn adecvat, stresul, depresia sau oboseala suprarenalelor. Nivelurile scăzute ale estrogenului pot provoca, de asemenea, o memorie cețoasă, deoarece acest hormon are capacitatea de a influența neurotransmițătorii. Acest lucru, la rîndul său, ne poate afecta memoria.
5. Grăsime abdominală. Un dezechilibru hormonal implică supraproducția unor hormoni şi subproducția altora. Acest lucru poate indica organismului să stocheze grăsimi suplimentare pentru utilizare viitoare. Dezechilibrul hormonal cauzează îngrăşări inexplicabile. Puteți cîștiga greutate fără a consuma alimente bogate în grăsimi sau calorii sau puteţi întîmpina dificultăți în a pierde kilograme.
6. Oboseală. Dezechilibrul hormonal duce la lipsă de energie în desfășurarea activităților zilnice. Pot apărea şi amorțeală, slăbiciune a oase şi mușchi, somnolență crescută și oboseală cronică.
7. Depresie și oscilaţii ale dispoziției. Deși relația dintre dezechilibrul hormonal și schimbările frecvente ale dispoziției, cu sau fără depresie, nu este clar înțeleasă, aceste două simptome sînt foarte frecvente atunci cînd există un dezechilibru hormonal.
8. Libidou scăzut. Un dezechilibru hormonal este adesea însoțit de o dorință sexuală scăzută. O persoană cu dezechilibru hormonal suferă de lipsă de somn în primul rînd. Este dificil pentru organism să producă hormoni sexuali adecvați fără somn adecvat.
9. Modificări ale sînilor. O scădere a nivelurilor de estrogen afectează pielea, în special cea din jurul sînilor. Sînii pot deveni flaci și își pot pierde plenitudinea. Poate fi afectată legătura dintre sîni și diferiţi mușchi şi ţesuturi.
10. Transpiraţii și bufeuri. O femeie la menopauză experimentează transpirații nocturne și bufeuri care sînt urmate de tulburări de somn. Cu toate acestea, dacă oricare dintre aceste afecțiuni apare mai devreme, ceva e în neregulă cu sistemul endocrin. Pot fi şi alte cauze, cum ar fi digestia proastă, consumul de alimente nesănătoase și lipsa de substanțe nutritive esențiale pentru organism.
Sursa: searchherbalremedy.com