Ce trebuie să faci în caz de prediabet?
Iată pașii practici pe care îi puteți face începînd de astăzi pentru a scăpa de prediabet, înainte de a fi prea tîrziu.
Prediabetul, denumit și toleranță la glucoză, este semnalul de avertizare care spune: „Opriți-vă acum și întoarceți-vă!” De obicei diagnosticat prin teste de sînge, prediabetul apare atunci cînd glicemia este peste normal, dar nu este suficient de mare pentru un diagnostic de diabet. Prediabetul este caracteristic intervalului de glicemie de 100-125 mg/dl (5,6 pînă la 6,9 mmol/l). Atunci cînd glicemia atinge 126 mg/dl (7 mmol/l) sau e mai mare, la două teste, o persoană are diabet.
Diabetul este deseori numit ucigașul tăcut, deoarece, în momentul în care o persoană este diagnosticată, s-au produs deja daune ireversibile. Toți oamenii peste 45 de ani sînt încurajați să efectueze testul pentru glicemie. Mai ales dacă aveți oricare dintre următoarele semne de avertizare:
– Senzație de sete sau de foame, în ciuda faptului că aţi mîncat sau aţi băut
– Oboseală extremă
– Vedere neclară
– Hipoglicemie (de obicei la 2-3 ore după mese)
– Tulburări sau dureri la nivelul extremităților
– Pierdere în greutate inexplicabilă
– Frecvente infecții (urinare, vaginale)
– Vindecare lentă a rănilor, vînătăi extreme
– Piele uscată (cronic).
Cînd vine vorba de boală, prevenirea este întotdeauna preferabilă tratamentului. Iar diabetul de tip 2 este o boală care chiar poate fi prevenită, urmînd cîteva sfaturi de alimentație și stil de viață. De fapt, diabetul de tip 2 răspunde mai bine intervenţiilor în stilul de viaţă decît tratamentului farmaceutic.
1. Mîncaţi mai multe fructe și legume. Reglarea echilibrului zahărului în sînge se realizează cel mai bine prin dietă. Creșterea consumului de fructe și legume este o mare victorie pentru sănătate și acest lucru este valabil mai ales pentru cei cu risc de diabet.
În timp ce unii oameni cred că fructul are prea mult zahăr pentru un diabetic, concentrațiile ridicate de apă și celuloză din fructe, un tip de fibră insolubilă, împiedică zahărul să se verse în sînge, la fel ca în cazul alimentelor și al băuturilor îndulcite cu zaharuri rafinate. Mîncînd o mulțime de fructe proaspete, vă veţi opri pofta de alte alimente dulci. Există o cercetare nouă care indică faptul că reducerea consumului de fructe a fost pur și simplu greșită pentru diabetici. Consumaţi aproximativ 40 de grame de fibre pe zi, repartizate uniform pe tot parcursul zilei.
2. Nu mai fumați. Fumatul crește cu pînă la 40% probabilitatea de a dezvolta diabet zaharat. Fumatul complică administrarea de insulină și face mai dificilă gestionarea eficientă a bolii. Persoanele cu diabet zaharat care fumează îşi cresc şansele de a dezvolta complicaţii care le pun în pericol viaţa. Fumatul împiedică fluxul sanguin la nivelul extremităților, crește riscul de neuropatie, infecții și ulcere, boli de inimă și rinichi.
3. Reduceți IMC-ul. Un studiu din 2016 a urmărit 32 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2 care au ţinut dieta paleolitică timp de 12 săptămîni: legume și fructe, proteine din nuci, ouă, pește și carne slabă. Subiecții au evitat zaharurile rafinate, cereale și produsele lactate.
Persoanele au devenit mai slabe, cu un indice de masă corporală îmbunătățit în ansamblu şi cu reducerea grăsimii de pe talie, un indicator important al diabetului zaharat. S-au stabilizat echilibrul zahărului din sînge și sensibilitatea la insulină, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială au scăzut. Un participant a renunţat la medicamentele pentru diabet, iar doi participanți au renunţat la cele pentru tensiunea arterială.
Dietele vegane dau rezultate extraordinare. 43% dintre subiecții cu diete vegane au reușit să-și reducă medicamentele pentru diabet. Grupul vegetarian și-a îmbunătățit şi profilul lipidic prin scăderea nivelurilor colesterolului total și LDL.
4. Mai multe exerciții. Activitatea fizică este un factor cheie în reducerea riscului de diabet. Trei sau patru sesiuni săptămînale de activitate fizică moderată contribuie la: stabilizarea glicemiei, îmbunătățirea IMC și reducerea greutăţii totale, reducerea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului rău.
Prin schimbarea modului în care muşchii folosesc combustibil, exerciţiile fizice cresc consumul eficient de calorii. Îmbunătățesc metabolismul zaharurilor, grăsimilor și proteinelor din sînge.
Un studiu din 2017, publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare de Mediu și Sănătate Publică, a monitorizat un grup de adulți vîrstnici şi de vîrstă mijlocie cu diabet zaharat de tip 2 care au fost supuşi unui program de exerciții de 9 luni. Cercetătorii au concluzionat că programele de exerciții au adus „beneficii semnificative pentru controlul glicemic, profilul lipidic, tensiunea arterială, profilul antropometric și riscul pe 10 ani pentru boală coronariană”.
5. Mirodenii și alimente vindecătoare. Cercetări privind peste 70 de substanțe naturale au demonstrat experimental sau clinic că reduc riscul de diabet zaharat. Printre acestea, valoros este turmericul. Extractul de curcumă e 100% eficace în prevenirea tranziției de la prediabet la diabet zaharat de tip 2.
Sursa: greenmedinfo.com
Comentariile sunt închise.