Se poate slăbi cu ulei de pește?

Uleiul de pește este bogat în acizi grași omega-3, care oferă diferite beneficii pentru sănătate, inclusiv o sănătate mai bună a inimii și a creierului, un risc redus de depresie și o sănătate mai bună a pielii. Cercetătorii au sugerat că uleiul de pește omega-3 poate ajuta şi la o pierdere mai uşoară a kilogramelor. Alţii au descoperit că efectele sînt modeste sau chiar absente. Iată cele mai bune rezultate ştiinţifice care leagă pierderea kilogramelor de uleiul de peşte.

1. Poate reduce foamea și apetitul

Într-un studiu, s-a constatat că persoanele sănătoase care slăbesc consumă fie mai puțin de 0,3 grame, fie mai mult de 1,3 grame de ulei de pește omega-3 pe zi. Grupul care mînca mult pește a raportat o senzație de saţietate semnificativ mai mare, pînă la două ore după masă. Cu toate acestea, aceste efecte nu sînt universale.

De exemplu, într-un alt studiu, adulții sănătoși care nu au urmat o dietă de slăbit au primit fie 5 grame de ulei de pește, fie un placebo zilnic. Grupul cu ulei de pește s-a simţit cu aproximativ 20% mai puțin plini după un mic dejun standard și au avut o dorință mai mare de a mînca cu 28%.woman-fish-oil-462x428

Mai multe studii la pacienții cu cancer sau boli renale au raportat o creștere a apetitului sau a aportului de calorii dacă au luat ulei de pește, comparativ cu cei cărora li s-a administrat un placebo.

Interesant, un studiu a observat că uleiul de pește omega-3 a crescut nivelurile de hormon de saţietate la persoanele obeze, dar a scăzut nivelul aceluiași hormon la persoanele care nu sufereau de obezitate.

Astfel, este posibil ca efectele să varieze în funcție de starea de sănătate și de regimul alimentar. Sînt necesare mai multe studii înainte de a se putea formula concluzii clare.

2. Poate crește metabolismul

Rata metabolică determină numărul de calorii arse în fiecare zi. Cu cît rata metabolică este mai mare, cu atît mai multe calorii ardeți și cu atît vă este mai ușor să slăbiţi și să vă menţineţi.

Un mic studiu a arătat că atunci cînd adulții tineri sănătoși au luat 6 grame de ulei de pește pe zi timp de 12 săptămîni, ratele lor metabolice au crescut cu aproximativ 3,8%.

Într-un alt studiu, cînd femeile mai în vîrstă sănătoase au luat 3 grame de ulei de pește pe zi timp de 12 săptămîni, ratele lor metabolice au crescut cu aproximativ 14%, ceea ce echivalează cu arderea a 187 de calorii pe zi. Mai recent, un studiu a constatat că, atunci cînd adulții sănătoși au luat 3 grame de ulei de pește pe zi timp de 12 săptămîni, rata lor metabolică a crescut cu o medie de 5,3%.

Majoritatea studiilor care au raportat creșteri ale ratelor metabolice au observat şi o creștere a masei musculare.

Uleiul de pește poate crește viteza metabolismului. Un metabolism mai rapid vă poate ajuta să ardeți mai multe calorii în fiecare zi și, eventual, să pierdeți mai multă greutate.index

3. Poate amplifica efectele exercițiilor

Cercetările sugerează că un consum de ulei de pește poate amplifica numărul de calorii și cantitatea de grăsime pe care le arzi în timpul exercițiilor fizice. Cercetătorii cred că acest lucru se întîmplă deoarece uleiul de pește vă poate ajuta să treceți de la utilizarea carbohidraților, la grăsimi, ca sursă de combustibil în timpul exercițiilor fizice.

Un studiu arată că femeile care au luat 3 grame de ulei de pește pe zi, timp de 12 săptămîni, au ars cu 10% mai multe calorii și cu 19-27% mai multe grăsimi atunci cînd au făcut exerciţii.

Cu toate acestea, alte studii au constatat că uleiul de pește nu pare să afecteze tipul de combustibil pe care corpul îl folosește în timpul exercițiilor fizice.

Poate ajuta la subţierea taliei

Chiar dacă uleiul de pește omega-3 nu îi ajută pe unii să piardă în greutate, îi poate ajuta să-și construiască mușchii și să piardă grăsime corporală.coolsculpting

Unele studii nu au reușit să găsească niciun efect al uleiurilor de pește omega-3 asupra pierderii în greutate la cîntar. De exemplu, un studiu pe 44 de persoane a arătat că persoanele cărora li s-au administrat 4 grame de ulei de pește pe zi nu au pierdut mai multe kilograme decît cei cărora li s-a administrat un placebo.

Totuși, grupul pe ulei de pește a pierdut încă 0,5 kg de grăsime corporală și a construit încă 0,5 kg de mușchi decît cel care nu a primit ulei de pește.

Într-un alt studiu, șase adulți sănătoși au înlocuit 6 grame de grăsimi cu 6 grame de ulei de pește, în fiecare zi, timp de trei săptămîni. Ei nu au slăbit în urma dietei bogate în ulei de pește, dar au pierdut mai multă grăsime corporală.

În mod similar, un alt studiu mic a arătat că persoanele care au luat 3 grame de ulei de pește pe zi au pierdut încă 0,6 kg de grăsime, spre deosebire de cele cărora li s-a administrat un placebo. Cu toate acestea, greutatea corporală totală a participanților a rămas neschimbată.

În consecință, uleiul de pește nu reduce greutatea corporală mai eficient decît un placebo. Cu toate acestea, revizuirea a arătat că uleiul de pește reduce circumferința taliei și raportul talie-șold mai eficient. Astfel, uleiul de pește vă poate ajuta să pierdeți centimetri și să vă ajustați dimensiunile la îmbrăcăminte.

Dozare și siguranță

Cele mai recente studii care au constatat că uleiul de pește a avut un efect pozitiv asupra pierderii în greutate sau în grăsimi cînd s-au utilizat doze zilnice de 300-3.000 mg.

Potrivit US Food and Drug Administration, consumul de ulei de peşte omega-3 este considerat sigur dacă doza zilnică nu depășește 3.000 mg pe zi.

Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară consideră că aportul zilnic de pînă la 5.000 mg de suplimente de ulei de peşte este sigur.

Este bine să rețineți că omega-3 are efecte subțiere ale sîngelui care pot provoca sîngerări excesive la unii oameni. Dacă luați medicamente care diluează sîngele, discutați cu un specialist înainte de a adăuga suplimente de ulei de pește în dieta dumneavoastră.

În plus, aveți grijă cu tipul de suplimente de ulei de pește pe care le luați. Unele pot conține vitamina A, care poate fi toxică atunci cînd este administrată în cantități mari, în special la femeile însărcinate și la copiii mici.

Sursa: healthline.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *