BoliHormoniNutrienţiNutriţieUtile

10 beneficii surprinzătoare ale iodului

Iodul este un element esențial vital pentru creșterea și dezvoltarea normală a corpului. Aproximativ 60% din iod este stocat în glanda tiroidă. De fapt, fără iod, hormonii tiroidieni nu ar putea fi sintetizați.

Simptomele deficienței de iod

Un deficit de iod poate avea efecte grave asupra organismului: frustrare, depresie, întîrziere mintală, percepție slabă, guşă, creșterea anormală a greutății, scăderea fertilității, îngroşarea pielii, constipația și oboseala. În cazuri severe, retardarea mintală se poate asocia cu boli cum ar fi cretinismul, caracterizată prin malformații fizice. Conform rapoartelor OMS, deficiența de iod este una dintre principalele cauze ale întîrzierii mintale în lume.

Multe produse alimentare sînt cultivate fie în sol bogat în ioduri, fie conțin sare iodată. Organismul are nevoie de 100-200 mcg de iod pe zi, iar 1/4 linguriţă de sare iodată conţine aproximativ 95 mcg de iod.

Surse de iod

Iodul e prezent în cantități mari în vietăţile marine: crustacee, peşti albi de apă adîncă și alge marine maro, care pot absorbi iodul din apa de mare. Mîncaţi sardine, ton, homar, stridii, scoici, cod negru, eglefin, halibut, somon, creveți. Alte surse: usturoi, varec, fasole lima, iarbă marină, mangold, dovlecei, semințe de susan, boabe de soia, napi și spanac. Sarea iodată este o altă sursă importantă, iar brutarii adaugă în mod regulat iod la aluatul de pîine, ca agent de stabilizare.

Beneficii

1. Reglează rata metabolică. Iodul influențează funcționarea tiroidei prin asistarea producerii de hormoni, care sînt direct responsabili de controlul metabolismului bazal al organismului. Rata metabolică afectează eficiența organelor și proceselor, inclusiv absorbția alimentelor, ciclul de somn și transformarea alimentelor în energie utilizabilă.table-salt

Hormonii tiroxină și triodotironină influențează frecvența cardiacă, tensiunea arterială, greutatea corporală și temperatura. Ajută şi la sinteza şi distribuţia normală a proteinelor în organism.

2. Optimizează nivelurile de energie. Iodul joacă un rol important în menținerea nivelurilor optime de energie ale organismului prin asigurarea unei utilizări eficiente a caloriilor, fără a le permite să fie depozitate ca exces de grăsimi.iodine-hair-loss

3. Îngrijirea pielii și a părului. Iodul contribuie la o piele sănătoasă și strălucitoare, la păr şi dinți sănătoşi. Lipsa iodului poate duce la pierderea părului. Iodul accelerează creșterea părului și întăreşte foliculii de păr.

4. Bebeluşi sănătoşi. O cantitate suficientă de iod la femeile gravide este esențială pentru a preveni nașterea unui copil mort sau cu boli neurocognitive, cum ar fi cretinismul la nou-născuți. Aceasta poate duce la hipertensiune gestaţională, care poate duce la o serie de complicaţii în timpul copilăriei. Iodul asigură mișcarea și creșterea adecvată a copilului, abilitățile de vorbire și auz. Mai mult, odată ce acesta este conceput, o deficiență de iod poate face o femeie infertilă.

O problemă cu care se confruntă multe gravide e că nu consumă iod suficient necesar pentru copil și pentru ele însele, deoarece iodul trece în laptele matern și se pierde mult în fiecare zi. Studiile arată că o femeie gravidă sau care alăptează poate pierde mai mult iod decît întreaga ei doză necesară în fiecare zi, ceea ce poate duce la o deficiență gravă pentru ea, chiar și după încheierea sarcinii și alăptării.

5. Stimulează sistemul imunitar. Iodul este un agent de eliminare a radicalilor hidroxilici liberi și, ca și vitamina C, stimulează și mărește activitatea antioxidanților în organism pentru a oferi o apărare puternică împotriva bolilor de inimă și a cancerului. Unele studii arată că protejează direct celulele creierului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, prin conectarea la acizii grași din membranele celulare, împiedicînd radicalii liberi să afecteze organismul.shutterstock_294825557-iodine-concept-w-opener

6. Previne hipotiroidismul. Această afecțiune este caracterizată de o glandă tiroidă insuficientă și are ca rezultat încetinirea generală a tuturor proceselor corporale, pe măsură ce echilibrul chimic din organism scade. Unul dintre cele mai frecvente rezultate este creșterea greutății, deoarece organismul pur și simplu nu arde caloriile pentru a le transforma în energie utilă. Deși hipotiroidismul poate apărea din mai multe motive, nu doar deficiența de iod, este încă o idee bună să vă măriți aportul de iod și să stimulați activitatea hormonală care vă va ajuta să pierdeți greutatea și grăsimea, specifică pacienților hipotiroidieni.thyroid-cancer-Sebastian-Kaulitzki-ss-328

Alte efecte ale hipotiroidismului sînt: oboseala, pielea uscată, probleme de concentrare, constipaţie, crampe si umflarea picioarelor. Dacă nu este tratată, boala poate provoca afecțiuni mai grave, cum ar fi insuficiența cardiacă sau coma.

7. Tratamentul bolilor fibrochistice. Iodul poate reduce semnificativ boli precum fibroza, turgescenţa și sensibilitatea sînilor, şi e recomandat în tratamentul acestor afecţiuni. Studiile au arătat o corespondență semnificativă între iodul molecular și o reducere a semnelor și simptomelor bolii fibrochistice de sîn.

8. Reduce riscul de cancer. Studiile au arătat că celulele canceroase se micșorează după ce au fost injectate cu iod și, uneori, chiar suferă apoptoza (moartea celulelor) și sînt apoi înlocuite cu celule mai sănătoase. Mecanismul exact al acestui proces este încă necunoscut, dar studiile au constatat această legătură pozitivă, în special în ceea ce privește efectele iodului asupra inducerii apoptozei în celulele carcinomului de cancer mamar.

În ceea ce privește cancerul tiroidian, iodul este esențial pentru prevenirea acestei forme extrem de periculoase de cancer. Studiile au arătat că pacienții cu cancer tiroidian prezintă o ameliorare a simptomelor după creșterea aportului de iod. Apariția cancerului tiroidian este mult mai frecventă la persoanele care suferă de deficiență de iod.

9. Moartea celulară programată. Iodul asigură apoptoza sau moartea celulară programată, care este esențială în formarea de noi organe, precum și în îndepărtarea celulelor maligne. Această funcție se bazează în principal pe acţiunea iodului asupra glandei tiroide și pe secreția și reglarea hormonală ulterioară de la nivelul glandei tiroide.

10. Îndepărtează substanțele chimice toxice. Iodul poate elimina toxinele chimice precum fluorura, plumbul, mercurul și toxinele biologice. Are anumite calități antibacteriene, în special împotriva Heliobacter pylori, care este o infecție bacteriană periculoasă a stomacului, asociată cu cancer gastric.shutterstock_174193241-goiter-image-point-fr

11. Vindecă guşa. Deficitul de iod este recunoscut pe scară largă ca fiind cauza principală a guşei endemice. Ar trebui să adăugați ouă, sare, fructe de mare și produse lactate în dietă, pentru a evita această deficiență. Aceste alimente funcționează ca un remediu pentru tiroidă mărită.

Atenţie!

Supradozajul cu iod de peste 2.000 mg poate fi periculos, mai ales la persoanele care suferă de tulburări renale sau tuberculoză. Atunci cînd este luat în exces, iodul ar putea duce la cancer papilar tiroidian, în loc să ajute la prevenirea acestuia. Femeile gravide și mamele care alăptează trebuie să fie precaute în privința administrării iodului. Organismele pot reacționa diferit față de doză.

Sursa: organicfacts.net

Comments

comments

Lasă un răspuns