23 de semne că eşti gravidă, fără să faci testul de sarcină
În cele mai multe cazuri, primul semn evident al unei sarcini este o menstruaţie ratată. Dar dacă nu ţi-ai monitorizat ciclul, va fi mai greu. Din fericire, corpul va începe să-ţi dea cîteva semne de sarcină. Dacă le acorzi atenție, o să poţi să-ţi dai seama dacă eşti însărcinată. Testul de sarcină timpuriu este cea mai bună opțiune, dar poţi compara rapid simptomele cu această listă înainte să te grăbeşti la farmacie.
Aceste simptome apar doar după 10-14 zile de la ovulaţie.
1. Întîrzierea menstruaţiei. Dacă ai cicluri neregulate, este posibil să nu poţi utiliza această metodă. În plus, există și alte motive pentru care ciclul întîrzie. Femeile care suferă de tulburări de alimentație, cum ar fi bulimia sau anorexia, suferă adesea de dereglări ale menstruaţiei. Schimbarea contraceptivelor, creșterea bruscă a greutății, suprasolicitarea, scăderea în greutate sau stresul ar putea, de asemenea, să determine absenţa menstruaţiei.
2. Schimbări de dispoziție. Datorită fluctuațiilor nivelurilor hormonale, este posibil să ai schimbări bruşte de dispoziție, fără niciun motiv aparent. S-ar putea să fii iritabilă, agitată, să plîngi uşor. Aceste modificări hormonale afectează mesagerii chimici cunoscuți sub denumirea de neuro-transmițători. Din cauza acestor modificări, poţi să simți emoții puternice în timpul sarcinii.
3. Vene în pînză de păianjen. În timpul sarcinii, corpul creează exces de estrogen. Acest lucru poate determina apariția venelor în pînză de păianjen în întregul corp. Din fericire, acest simptom va începe în mod normal să se estompeze după ce naști. Dacă nu, mergi la medic.
4. Sîngerare. Corpul tău nu realizează că eşti gravidă imediat. Este nevoie de aproximativ o săptămînă sau două ca ovulul să se fixeze pe peretele uterului. Cînd se întîmplă acest lucru, corpul începe să se pregătească pentru sarcină. Fixarea ovului poate cauza spasme şi crampe. Dacă ai o sîngerare ușoară de aproximativ 10 pînă la 14 zile după ovulație (în jur de 20 pînă la 24 de zile într-un ciclu de 28 de zile), aceasta ar putea fi de la fixare. Dacă este sîngerare abundentă sau este însoțită de durere și disconfort, ar putea fi o menstruaţie timpurie, avort spontan sau o sarcină ectopică. Dacă este una dintre ultimele două, atunci trebuie să mergi imediat la medic.
5. Urinare frecventă. Cînd rămîi gravidă, modificările hormonale măresc retenția de apă și fluxul sanguin. Ca urmare, rinichii trebuie să proceseze mai mult sînge și vezica urinară se umple rapid. În plus, uterul în creștere începe să adauge o presiune asupra vezicii. Toți acești factori te pot determina să urinezi mult mai frecvent decît în mod obișnuit. Dacă vizitezi baia la fiecare 20-30 de minute, ai putea fi însărcinată.
6. Balonare. Cînd eşti gravidă, este posibil să ai flatulență și balonare. Gazul suplimentar poate provoca crampe stomacale. Acest lucru se întîmplă deoarece nivelurile de progesteron cresc în timpul sarcinii timpurii. Mușchiul neted al tractului gastro-intestinal se relaxează și astfel dăunează digestiei. Ca urmare, te vei simți plină chiar și atunci cînd nu mănînci prea mult.
7. Greață. Greața și vărsăturile sînt două dintre cele mai cunoscute simptome ale unei sarcini precoce. Cînd eşti însărcinată, poți suferi de greţuri matinale doar în primul trimestru sau în fiecare trimestru al sarcinii. Un miros de parfum îţi poate întoarce stomacul pe dos. Se crede că aceste simptome sînt cauzate de schimbarea nivelurilor hormonale din timpul sarcinii.
8. Umflarea sînilor. Cînd eşti însărcinată, sînii se umflă în timp ce se pregătesc să producă lapte matern. Îi poţi simți ușor dureroşi la atingere. De asemenea, sînii vor crește în dimensiune și îi vei simți mai grei. Sfîrcurile și areolele devin mai întunecate și poţi avea chiar și pete în jurul zonei mamelonului. Unele femei se confruntă de asemenea cu pete albe în jurul areolelor.
9. Dureri de spate. Cînd are loc fixarea ovului, este posibil să ai dureri de spate sau crampe ușoare. Durerea din spate este, de asemenea, un simptom comun în timpul sarcinii. Uterul trebuie să se întindă pentru a face loc fătului, astfel încît durerea de spate este un semn normal. Aceasta se poate datora, de asemenea, modificărilor de postură, creștere în greutate, stres sau hormoni. Durerile de spate legate de sarcină tind să se concentreze în jurul articulației sacroiliace.
10. Pigmentare. Unele femei dezvoltă pete de pigmentare în timpul sarcinii, cunoscute sub numele de masca sarcinii. Corpul poate secreta hormoni de melanotropină care conduc la această situatie. Expunerea la lumina puternică a soarelui poate înrăutăţi situația, dar în general se îmbunătățește după naştere. Pigmentarea apare pe nas, obraji, frunte și buză superioară.
11. Aversiuni alimentare sau pofte. Poţi urî brusc mirosul de alimente preferate din cauza creșterii estrogenului. De asemenea, ai putea să-ţi doreşti alimente pe care nu le-ai plăcut niciodată. Satisfacerea poftelor este bună, atîta timp cît ai o dietă sănătoasă și nu mănînci pînă la punctul de a te îmbolnăvi.
12. Congestie nazală. Cînd nivelurile hormonale cresc și producția sanguină crește, acestea pot provoca umflarea, sîngerarea și uscarea membranelor mucoase din nas. Ca rezultat, s-ar putea să ajungi să ai nas înfundat sau care curge.
13. Oboseală. Modificările fizice și hormonale în timpul sarcinii îţi pot afecta ciclul somnului. Cu mai mult progesteron, greață și urinare frecventă, s-ar putea să fii epuizată tot timpul. În mod normal, nivelul de energie va reveni în cel de-al doilea trimestru, dar va scădea din nou în al treilea trimestru.
14. Extinderea uterină. Evident, uterul va trebui să crească în dimensiune pentru a face loc copilului. Nu vei putea vedea această schimbare, dar medicul o poate vedea într-un test de imagistică sau examen fizic. În timp ce sarcina progresează, uterul va trebui să crească din ce în ce mai mult pentru a face loc copilului.
15. Acnee. Un alt efect secundar neplăcut al sarcinii este acneea. Modificările hormonilor pot determina apariția de grăsime pe piele sau neuniformităţi ale acesteia. Dacă ai noroc, pielea va arăta ca și cum ar fi strălucitoare. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să bei multă apă și să ai o dietă echilibrată. Produsele concepute pentru pielea sensibilă te pot ajuta. Dacă te deranjează cu adevărat, poți să mergi la medic.
16. Sîngerarea gingiilor. Nu este un simptom comun al sarcinii, dar se poate întîmpla. Modificările hormonale pot determina creșterea plăcii și pot crește șansele de afecțiuni ale gingiilor. Din această cauză, s-ar putea să apară sîngerări atunci cînd te speli pe dinţi. Mergi la stomatolog, dacă această problemă persistă.
17. Mîncărime. Un alt efect secundar al sarcinii este mîncărimea ușoară. Alimentarea cu sînge crește în timpul sarcinii și mai mult sînge ajunge la suprafața pielii. Acest lucru poate provoca senzație de mîncărime. Încearcă să porţi haine largi și confortabile. Există, de asemenea, creme pe care le poţi utiliza pentru a reduce mîncărimea.
18. Eritem palmar. Este termenul medical pentru palme roșii. Aceasta se datorează unei cantități sporite de sînge de la estrogenul din corp.
19. Dureri de cap. În primul și al doilea trimestru de sarcină, multe femei suferă de dureri de cap. Acest lucru se poate datora schimbărilor fizice din corp sau ar putea fi cauzat de somnolență. Unele femei se confruntă, de asemenea, cu dureri de cap din cauza stresului adăugat. În general, aceste dureri de cap vor dispărea sau vor fi atenuate cu odihnă, o mulțime de fluide și o îngrijire corespunzătoare.
20. Scăderea dorinței sexuale. Unele femei pierd apetitul sexual din cauza modificărilor hormonale. Dacă acesta este singurul simptom al sarcinii, nu trebuie să presupui că eşti gravidă. Acest simptom ar putea fi cauzat de antrenamente excesive, oboseală, medicamente sau stres.
21. O dungă de păr. În jurul celei de-a treia luni de sarcină, poți dezvolta o linie de păr de la nivelul osului pubian pînă la vîrful uterului.
22. Temperatură bazală ridicată. Temperatura bazală a corpului scade în mod normal în momentul în care începe ciclul menstrual. Dacă rămîne ridicată mai mult de două săptămîni după ovulație, atunci poți fi însărcinată.
23. Piele uscată. În timp ce unele femei dezvoltă o piele grasă atunci cînd sînt însărcinate, altele suferă de piele uscată. Aceasta se poate agrava din cauza lipsei de somn, a schimbării hormonilor și a oboselii. Umidificatoarele și multă apă pot ajuta pielea uscată.
Ce ar trebui să faci?
Dacă crezi că eşti însărcinată, mergi la medic. Poţi verifica dacă ai dreptate şi utilizînd un test de sarcină la domiciliu. Aceste teste de sarcină funcționează prin detectarea hCG în urină. În mod normal, acest hormon de sarcină se produce în jurul a șase zile după fertilizare. Se dublează din două în trei zile. Un test de sarcină negativ înainte de menstruaţie poate să nu rămînă negativ pentru mult timp. Acest test de sarcină ar trebui să fie exact, totuși, dacă îl faci după ziua în care te aştepţi să ai menstruaţie.
Sursa: medhealthdaily.com